I had the opportunity yesterday to visit one of our jobsites. The home is located in Bellingham’s Edgemoor neighborhood and has a beautiful backyard. We are renovating three bathrooms and rebuilding their deck.

The deck was a collaborative design between the clients and Rose Construction. This design is larger than their old deck and features an octagonal raised level with custom-made cedar benches.

Though you can enter the deck through the home’s sliding glass doors, reaching the deck from the side of the house is highly recommended. By entering in this way, you get the full effect of lush landscaping with a hint of the deck seating as a focal point:

Deck Entry

The deck is, obviously, still in progress but already looks wonderful! Here the raised level looks over the rest of the deck:

Deck

The focal point of this raised area is the custom-made cedar sitting area built by our carpenter Tony. Even incomplete they add elegance and geometric interest:

Benches

The decking material we used is a fascinating product. It is called Trex Contours and, as you can tell, looks like wood but is actually a wood-plastic composite. Made of recycled plastic and wood-waste, it is durable and rot-resistant. We used Trex Contours in saddle for this project:

Trex Saddle

The edgeboard gives the deck a polished and finished look.

© Rose Construction 2009